Kolagen je protein (jinými slovy bílkovina) a v přírodě se s ním setkáte pouze v živočišné říši. Je přirozenou součástí těl savců, obojživelníků i ryb a lidé již před mnoha lety zjistili, že je člověku prospěšný jako součást výživy, zejména pro podporu kloubních pouzder a pro zlepšení stavu pokožky. Velmi však záleží na tom, v jakém stavu kolagen dodáváme, aby byl dobře využitelný.
Můžeme jej jako potravinový doplněk dodat v podobě co nejvíce přirozené a nezměněné, ovšem tehdy je jeho efektivita velmi nízká, proto se vědci zabývali výzkumem různých metod, jak jeho vstřebatelnost zvýšit. Přišlo se na to, že jistým řešením je proces tzv. hydrolýzy, tedy štěpení zřetězených aminokyselin na jednotlivé dílčí části. Hydrolyzovaný kolagen se dnes stal v podstatě jediným spolehlivým zdrojem této látky, a to jak pro ošetření pleti, kde se uplatní zejména rybí surovina, tak i pro výživu kloubů, kde se využívá zdrojů převážně z hovězího dobytka.
Jak je kolagen nepostradatelný, prokazuje jeho výskyt i v lidském organismu. Největší podíl je k nalezení v pokožce, v kostech, zubech a vazivech (šlachách), dále jej máme uložen v kloubních chrupavkách a nosní přepážce, ve svalovině a je dokonce nepostradatelný v tkáni našich tepen, žil a krevních vlásečnic (cév). Kolagen také zajišťuje hojení všech ran, jako jsou řezná poranění, oděrky atp.
Nedostatek kolagenu se u člověka projevuje zejména zhoršeným stavem pokožky vlivem přirozeného, ale i předčasného stárnutí, a dále např. chorobami pohybového aparátu. Zvláště pro tyto osoby je nepostradatelný při doplňování formou potravinových suplementů, a to nejlépe v kombinaci s výraznou změnou jídelníčku s podporou přirozených celozrnných potravin a s dostatkem kvalitního ovoce a zeleniny, luštěnin a zdravých tuků.
copyright 2018 Blog WordPress Theme By ThemeShopy